SELAMAT DATANG KE BLOG SACHA INCHI OFFICIAL | TEMPAHAN SILA HUBUNGI 011-2068 2238 (WHATSAPP SAHAJA)

KKM


Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sentiasa berusaha untuk memastikan semua keluaran farmaseutikal dan produk penjagaan kesihatan yang berada di pasaran adalah berkualiti, selamat, berkesan dan dikawal mengikut undang-undang yang berkaitan. 

Oleh itu, semua produk farmaseutikal termasuklah suplemen kesihatan dan produk tradisional perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebelum boleh dipasarkan di Malaysia.

Produk yang berdaftar dengan PBKD adalah berkualiti dan selamat untuk diambil oleh orang ramai. Setiap produk farmaseutikal yang berdaftar akan diberikan satu nombor pendaftaran khusus yang perlu dicetak pada label atau pembungkusan produk tersebut. Nombor pendafatarn ini dimulakan dengan ‘MAL’, diikuti dengan 8 nombor dan diakhiri dengan huruf, contohnya MAL 20001564T.

Walau bagaimanapun, pemantauan pasaran oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi, KKM mendapati wujud produk farmaseutikal yang menggunakan nombor pendaftaran palsu ataupun nombor pendaftaran milik produk lain. Ini kerana nombor pendaftaran ini mudah ditiru dan pengguna sukar untuk mengesahkan kesahihannya semasa membeli.

  

Banyak pihak diluar sana yang menjual produk Sacha Inchi yang belum diluluskan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Namun produk keluaran kami sudah mendapat kelulusan daripada KKM barulah ia memasuki pasaran. Produk kami berdaftar secara sah dengan KKM dengan nombor pendaftaran MAL20172898TC bertarikh 7 JUN 2017 sehingga ke 8 JUN 2022


HALALGEL PLANT (M) SDN BHD 

Produk Sacha Inchi yang kami pasarkan adalah dikilangkan di kilang Halagel Plant (M) Sdn Bhd yang terletak di Kawasan Perusahan MIEL, Sungai Lalang, Sungai Petani Kedah. Ini bermakna produk kami dijamin suci lagi halal dan 100% HALALAN TOYYIBAN


HALAGEL secara umumnya mempunyai empat fasiliti iaitu:-

√ Premis di bawah HALAGEL Product Sdn Bhd.
√ Premis penghasilan UBAT GIGI.
√ Premis Pembungkusan GARAM BUKIT, GELATIN & F&B.
√ Premis dibawah HALAGEL PLANT (M) Sdn Bhd (diiktiraf USFDA).
√ Premis penghasilan SOFTGEL (GMP Pharma).
√ Premis penghasilan KOSMETIK.
√ Pensijilan ISO antara yang diiktiraf selain GMP dan HALAL.
√ UBAT GIGI diproses di kilang milikan HALAGEL.
HALAGEL Plant (M) Sdn Bhd pengilang contoh HALAL di Kedah.


Prestasi HALAGEL dalam pensijilan Halal, tidak perlu diragukan.  Malahan sudah mendapat Halal MUI untuk beberapa produk yang bakal keluar di Indonesia (salah satunya ubat gigi yang biasa Tuan Puan nampak di rak) dan Ubat Gigi KANAK-KANAK Orakidz.

√ Pemilikan 100% Muslim.
√ Staff 100% Muslim.


Justeru, orang ramai boleh menyakini tanpa was-was tahap halal produk kami. Dapatkan segera jangan terkeliru dengan produk-produk yang diragui. Paling penting nombor siri kelulusan KKM WAJIB dipamerkan pada kotak produk. Maklumat tersebut ada dipamerkan pada kotak produk kami seperti dibawah;-


Ini membuktikan pihak kami berniaga secara TELUS dan JUJUR dalam memasarkan SACHA INCHI di negara ini. Kami amat bertanggungjawab terhadap produk yang dipasarkan dan bukan berniaga untuk tujuan mengaut keuntungan semata-mata, tanpa mematuhi peraturan dan syarat yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan. Keberkatan itu penting dalam mencari rezeki.Bukan sekadar mengaburi mata pengguna dengan promosi yang mengelirukan.